Biodanza en mij

Biodanza heeft mij in contact gebracht met onvermoede kwaliteiten in mezelf. De veilige bedding van een liefdevolle community gecombineerd met het gedegen danssysteem nodigen mij sinds 2009 uit om steeds meer mezelf te zijn. Waar ik op een bepaald punt in mijn leven uitzichtloosheid en eenzaamheid tegenkwam, heeft biodanza mij de weg gewezen naar verbondenheid, zelfvertrouwen en levenslust. Voor mij is biodanza een uitnodiging om naar binnen te gaan, jezelf te ontdekken en tevoorschijn te komen met het goud dat je in jezelf vindt. Het is als een onophoudelijke reis waarin het leven zich in al haar facetten laat zien. Inmiddels ben ik op een plek waar ik me verbonden voel met mezelf. Mijn lichaam vertelt me waar ik ‘uithang’. Soms is dat op een speelse en open plek. Soms schiet ik in mijn hoofd en voel ik me afgesloten. Het is de ontdekkingstocht die me fascineert. Ik weet nu de weg naar binnen én de weg naar buiten. Tijd om alles wat ik sinds 2009 heb ervaren in de biodanza te gaan delen met anderen. Ik nodig je graag uit om jezelf te komen ontdekken!

Biodanza; een uitnodiging om thuis te komen in jezelf

Hou je van dans én wil je meer van jezelf ontdekken? Dan zou biodanza iets voor jou kunnen zijn. Biodanza is een dansvorm die je liefdevol uitnodigt om je te verbinden met jezelf en het leven. Het leven in al haar verschijningsvormen. Vitaal, bewegelijk, gevoelig, speels, spannend en avontuurlijk; alle ervaringen zijn welkom. Bijna moeiteloos word je systeem wakker geschud. Door de muziek, de dansen en je mededansers herontdek je als vanzelf hoe speels, waardevol en levendig je werkelijk bent.

Biodanza heeft een sterke wetenschappelijke (theoretische) basis. Biodanza heeft wortels in de menswetenschappen en biologie. Daarnaast liggen er decennia van praktijk- en onderzoekservaring besloten in de methode van biodanza. Het is een systeem voor menselijke ontwikkeling en is in de jaren 60 gecreëerd door Rolando Toro Araneda (1924-2010). Hij was psycholoog en medisch antropoloog en publiceerde daarnaast vele dichtbundels en psychotherapeutische boeken.

Iedereen kan biodanza dansen. Het gaat niet om het leren van pasjes, maar wel om het vinden en toelaten van je eigen beweging. De lessen hebben een heldere opbouw waarin de oefeningen je uitnodigen om je steeds een beetje meer over te geven aan de dans. Daarbij zijn je eigen lichaam, de muziek en je mededanser je inspiratiebronnen. Er hoeft niets. Stapje voor stapje zul je ervaren hoe je meer en meer thuis raakt in jezelf en daarmee vrijer wordt. De ervaringen op de dansvloer zullen hun effect op je hebben, ook in je gewone leven. Biodanza laat je bijna ongemerkt contact maken met je gevoel van levensvreugde, eigenwaarde en verbondenheid.

Meer informatie over biodanza(opleiding) in Nederland

Anneke en ik zijn – samen met nog ongeveer 200 leden – lid van de Vereniging Biodanzadocenten Nederland.

https://www.biodanza.nl/docent/michiel-kruijver/

https://www.biodanza.nl/docent/anneke-klomp/

De biodanzaschool waar ik mijn opleiding volg

en wereldwijd en over Rolando Toro