Biodanza

Een biodanzaworkshop zal zijn opgebouwd volgens het systeem Biodanza dat is ontwikkeld door Rolando Toro Araneda (1924-2010). Er worden dansen en oefeningen aangeboden die iedereen binnen zijn of haar mogelijkheden kan uitvoeren. Er worden geen pasjes gevraagd, maar het is een ontwikkelingsproces om je vrij te kunnen bewegen op de aangeboden muziek. Ieder in zijn of haar eigen tempo, waarbij je alleen danst, met z’n twee├źn of met de gehele groep.

Zelf ben ik tot de conclusie gekomen dat ik liever deelneem aan een groep dan deze faciliteer. Er zijn veel biodanzadocenten waarvan de meeste staan vermeld op biodanza.nl.

Kleed jezelf in laagjes, want je bent in beweging. Een shirt onder een trui is bijvoorbeeld aan te raden zodat je zonder gene de trui tijdens de dans uit kan trekken als je het warm krijgt. Tevens is ruime kleding aan te bevelen boven strak zittende kleding die je mooi afkleed, maar minder prettig danst.

In principe dansen we op blote voeten om rechtstreeks contact te hebben met de dansvloer. Of op sokken met antislip, want op deze wijze is de kans op blessures bij alle deelnemers van de groep het minst.

Biodanza is een proces en uit ervaring blijkt dat je het tenminste driemaal moeten ervaren alvorens te kunnen voelen of het wel of niet iets voor je is. Informeer vooraf of het een beginnersgroep betreft, want er bestaan ook groepen die al geruime tijd samen dansen. Voel bij jezelf wat het beste bij jou past op dit moment.